Kronoby fick stiga på prispallen i landskapstafetten i Nivala efter en jämn insats av laget. Ankaret Oscar Högnabba som var snabbast på sin sträcka kunde säkra tredje platsen i A-serien.

Några självklara segerkandidater fanns inte i årets Mellersta Österbottens landskapsstafett med 40 lag på startlinjen. Vetil var en, likaså Haapajärvi även om laget var klart försvagat efter att de två starkaste korten, Tero Seppälä och Tiia Olkkonen, saknades. Fjolårstrean Jakobstad hade länge segervittning men fick se sig slutligen slaget av Kalajoki som avgjorde på den sjunde etappen och for iväg med segern. Kronoby nämndes bland de kommuner som kunde kämpa om medaljer i den rätt tuffa Pyssymäkiterrängen.

Kronoby låg rätt bra till redan efter första etappen. August Högnabba växlade som femma, 42 sekunder efter Jakobstads Viktor Mäenpää. På andra sträckan förlorade Gustav Forsell några placeringar men Jennie Lindvall förde Kronoby upp i medaljstriden efter att ha växlat som trea. Axel Aurén åkte den sista klassiska etappen och växlade som fyra.

Samma placering hade Kronoby efter att Alva Svenlin hade avverkat den första skejtetappen i klassen flickor under 16 år. Lukas Hansén växlade som trea efter den sjätte etappen och gav över till Hugo Karlström.

Vetils Joona Mäkelä passerade Karlström men Oscar Högnabba återställde ordningen och kunde korsa mållinjen som trea före Vetilankaret Kuisma Taipale.

– Vi måste vara nöjda och hela laget bra ifrån sig, konstaterade Högnabba som fick ta emot gratulationer av lagkamraterna och lagledarna.

– Det var ett bra lyft från i fjol, tillade Högnabba som redan efter att par kilometer sade tack och adjö till evigt unge Kuisma Taipale som gick ut åtta sekunder före Högnabba.

Oscar Högnabba ryckte i en nerförsbacke och testade om Kuisma skulle hänga med. Då han han inte orkade hålla samma tempo fortsatte Kronobyanaret att ösa på. Högnabba säger att Kronoby inte hade något uttalat mål men måste ha målsättningen att vara på pallen.

– Snart är det dags för Kronoby att vinna.

Det hoppas också Hugo Karlström som trots allt var nöjd med tredje placeringen.

– Jämnheten var A och O idag, menade han.

August Högnabba som var startman hade nästan känning med täten vid växling men var inte riktigt nöjd med sin insats. Gustav Forsell tyckte också det var ”gårr” tungt på andra sträckan eftersom han har skidat litet hittills i vinter.

Jennie Lindvall hade däremot en superdag, kanske därför att hon tävlar i supersprintserien i vinter.

– Det gick ganska bra, jag är nöjd, sade Lindvall anspråkslöst efter att ja klockats för den näst snabbaste tiden på dametappen (klassisk) efter Reisjärvis Anni Alakoski.

Senare under samma vecka som landskapsstafetten avgjordes deltog hon i supersprintseriens deltävling i Dresden i Tyskland. Där slutade hon tvåa i B-finalen på den 100 meter långa sträckan.

Axel Aurén pustade ut efter sin insats på etapp fyra i Nivala, den sista klassiska etappen i stafetten.

– Jag fick ingen fart, suckade Aurén som tävlade första gången efter att han blivit hemförlovad från armén den 19 december.

Själv var han inte nöjd med sin insats som berättigade till en sjunde plats, 2.43 efter Hans Mäenpää som var snabbast på etappen. Men lagkarmaterna tyckte att Aurén prestation var mer än godkänt.

– Jag hoppas att Kronoby är bland de tre bästa, tyckte han själv.

Han fick också rätt. I mål var Vetil drygt en minut efter trean Kronoby. Jakobstad var knappt en minut före på andra plats. Det segrande laget Kalajoki var 3.13 före Kronoby. Segertiden i årets stafett var 2.36.07.

I Kronobys första lag skidade: August Högnabba, Gustav Forsell, Jennie Lindvall, Axel Aurén, Alva Svenlin, Lukas Hansén, Hugo Karlström och Oscar Högnabba.

Perho som var trettonde ifjol fick inte ens något lag till årets stafett som var den 69:e i ordningen.

Nästa år avgörs Mellersta Österbottens landskapsstafett i Sievi.

Dick Björklind