Oslo skifestival 2020

I familjen Hahtokari är skidintresset stort för Emil och Vilma. I julklappssäcken fanns två biljetter till Norge och startplatser till Oslo ski festival den 18.1.2020 på Holmenkollen. Oslo ski festival är Norges största juniortävling och deltagarantalet är stort ca 2400 startande, med klasser mellan 8 år och 16 år. Var 10:de sekund lade man ut åkare och det fanns många ryggar att ta.
Vädret på Holmenkollen var lika snöfattigt som hemma hos oss i Österbotten och så sent som den 13.1 fick vi först bekräftat att tävlingarna blir av. Snön kördes med lastbilar 100 km fån Holmenkollen och banlängderna blev t.o.m. enligt planerat. Har man resurser så blir det bra och spåren var 10 + även fast det regnade under de första starterna.
På grund av det snöfattiga läget så fick ingen skida runt banan före tävlingarna, så man bekantade sig med banan med löpskor bredvid banan. Uppvärmningen blev också med löpskor på till största del men ca. 20 minuter före start fick man skida runt i en hage utanför starten,  vartefter man blev vinkad in av arrangörerna i rätt start ordning. Emil och Vilma var mest oroliga om hur startnummer 1219 och 1516 låter på Norska. Starten gick och man fick äntligen ta sig an en av världens mäktigaste världscups banor. Kommentarerna vid målgången var att det var den tuffaste banan jag hittills skidat på.
I Norge tävlas det fluorfritt i klasser under 16 år och tävlande får endast komma till tävlingsplatsen med ett par skidor. Detta var en stor skillnad jämfört med tävlingarna i Finland var föräldrarna fixar skidorna intill de sista sekunderna före start.
Vi kan konstatera efter tävlingarna att längdskidåkning är stort i Norge. Att man i varje åldersklass har över 150 skidåkare visar på detta.  Norska skidåkare är inte på något sätt bättre på juniornivå och vi kunde bra hålla farten med dem. Det var en fantastisk folkfest med mycket hejande runt banan och Emil och Vilma kunde konstatera att det var den bästa julklappen tomten kunde komma med och de önskar sig samma julklapp nästa år för nu vet de hur banan går.