Långlopp på höghöjd i Italienska Livigno

I våras tog jag beslutet att göra en satsning på långlopp. Jag hade tävlat min 8:e vinter som senior och tävlat i princip samma tävlingar varje vinter och kände att det var dags att testa på något nytt. Mina bästa meriter har kommit på de längre distanserna och när jag fått använda benen mycket. Därför ansåg jag att skatelånglopp skulle vara en gren för mig. Nu har träningen lagts om med sikte på långloppen och tävlingssäsongen är redan inledd.

Skidsäsongen inleddes i år på allvar med träningsläger och tävling italienska Livigno. Det blev inget läger i Lappland denna säsong. Istället blev det Livigno som är en bergsby på 1850 möh i norra Italien på gränsen till Schweiz. Det visade sig vara ett mycket bra val. Skidförhållanden var närmast perfekta. Solsken och 30 km välpreparerade spår på natursnö. Likande förhållanden finns i Finland bara på vårvintern.

Det som gjort Livigno speciellt är den höga höjden. Den lägsta punkten ligger på ungeär 1850 möh och skidspårets högsta punkt var på 2100 möh. Det är riktigt högt och kändes på träningarna. I början var pulsen mycket hög och jag fick hålla ner farten för att inte bränna ut mig. Efter några dagar med endast lugna pass började det kännas normalt att träna. 

Skidåkning på 2100 m.öh

I mål efter La Sgambeda

I slutet av lägret inledde jag tävlingssäsongen med La Sgambeda som är ett 30 km långt skatelopp som åktes i samband med Visma Skiclassics. Loppet gick bra. Jag var tvungen att starta ganska långt bak men efter en rivstart lyckades jag ta mig upp i täten efter bara ca 500m. Det gick fort redan från början. Loppet segrare Anders Glörsen stod hela tiden för farthållningen. Själv fick jag släppa huvudklungan efter ca 10km strax innan den tyngsta stigningen. Vid vändplatsen högst upp på banan åkte min klunga ifatt svensken Emil Jönsson som också han fått släppa huvudklungan. Vi höll ihop ända in till målområdet. I slutspurten lyckades jag slå Jönsson men fick ge mig åt ryssen Deviatiarov. Slutplaceringen blev en 14:e plats och det är jag nöjd med.

Nästa långlopp är Dolomitenlauf 20.1. Jag åker redan 15.1 för att hinna förbered mig. Dolomitenlauf är 60 km och kommer att bli mitt hittills längsta lopp. Jag planerar också att delta i La Transjurasienne, Finlandia, Engdin Skimarathon och FM 50 km denna vinter. 


Naturligtvis kommer jag också att tävla i kortare ”vanliga” tävlingar också i år trots att träningen är inriktad på långlopp. Jag tror att långloppsastningen kommer att göra mig till en bättre skidåkare också på korta distanser eftersom jag nu har tränat mera målmedvetet. Dessutom behövs korta tävlingar ibland som motvikt till långlänkarna.

IIF Åsarna på plats i Livigno. Pappa Stefan var med på resan och vallade skidor, gav dricka under loppet och samlade skidkilometarar

Med på spåret