Efter att ha tävlat 9 säsonger i seniorklassen kände jag våren 2018 att det var dags för något nytt. Både resultaten och motivationen hade varit på en okej nivå de senaste säsongerna. Ändå kändes det som att det inte skulle vara en bra idé att fortsätta en 10:e säsong på samma sätt. Något måste förändras. Antingen trappa ner eller tvärt om. Trappa upp och göra en nysatsning mot nya mål. Jag valde alternativ två och inledde en satsning på skatelånglopp.  

NYA UTMANINGAR

Alla mina bästa resultat hade tidigare kommit på längre distanser. Jag har dessutom alltid varit starkare i benen än i överkroppen. Plussar man ihop de två får man skatelånglopp. Tidigare under vintern 2018 hade jag deltagit i Engadin skimaraton (värdens största skatelopp) det var något jag gärna ville göra och då vara bättre förberedd.

Planen var att via en ny och annorlunda satsning hitta både ny motivation och dessutom bli bättre skidåkare. Både på långa och korta distanser. Utvecklingen inom skidåkningen har mest skett inom långloppen de senaste åren. Det var där parstakningen började. Nya träningsmetoder utvecklas inom långloppskretsar. Genom att vistas i den miljön tror jag också att det går att utveckla skateskidåkningen till en ny nivå. Inte minst genom delta i masstartslopp där man får hänga på skidåkare som är lite bättre än en själv och på så sätt hitta fart man inte har kommit upp i tidigare.

SKATE LÅNGLOPP

Ska du satsa på vasaloppet nu? Det är en fråga jag ofta fått höra de senaste åren. Nej det gör jag inte. Jag vill i första hand satsa på långloppen som åks i fristil. Finns många stora fristilslopp med hög nivå på deltagarna. I norden och speciellt bland svensk och norsktalande är det den klassiska tekniken som gäller. I Mellaneuropa är det annorlunda. Där är skateloppen mycket populära. T.ex Engadin Skimaraton lockar 14 000 deltagare varje år. Ett annat stort lopp är La Transjurassienne i Frankrike som har över 45000 deltagare. Nivån är hög på startfältet och vinnarna är alltid åkare som klarar sig bra i världscupen.

HUR HAR TRÄNINGEN FÖRÄNDRATS?

Fösta säsongen var den största förändringen att träningsmängden ökades med ca 150h. Det blev också mera träning på rullskidor under sommaren och hösten. Detta tack vare att varje vecka innehöll åtminstone ett långt pass på rullskidor. Uthålligheten blev bättre och längden på loppen var aldrig ett problem. Däremot hade jag svårt att klara av den höga utgångsfarten. Det gick riktigt fort i början i de internationella loppen. Farten tycktes inte heller avta längre fram i loppen och avgörandet gällande topplaceringarna har skett ganska tidigt i loppen.

Under denna säsong har fokuset varit på att öka fartegenskaperna och syreupptagningsförmågan. Träningsmängden har varit ungefär den samma men långpassen har inte varit lika många och långa. Istället har det blivit höginteniva intervaller flera gånger i vecka ända sedan början av maj. Målet är att ännu en dag hänga med i huvudklungan till mål och vara med och tävla om topplaceringar i de största skateloppen.

MÅLSÄTTNINGARNA I FSSM 2020

I FSSM är sprinten och stafetten helgens huvudtävlingar. Sprinten avgörs i fri stil vilket passar mycket bra med tanke på årets träning. FSSM sprinten har också tidigare gått bra och i prisskåpet finns 3 st medaljer från FSSM sprint. Sen ser jag fram emot stafetten. Det är roligt att representera förningen i FSSM stafetten. Vi har ett bra stafettlag, vid sida om långloppen är det stafetterna i Suomencup FM och FSSM som är vinterns höjdpunkter.

– Eric Storvall